Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Φύλλο εργασίας στα Νέα Ελληνικά για την οικολογία από κείμενο του Μ.Πλωρίτη.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις κατανόησης, λίγο πρωτότυπα:

α) Που οφείλεται κατά το συγγραφέα η υπέρμετρη φονική μανία του ανθρώπου στις μέρες μας; Συμφωνείτε με το συγγραφέα; Εξηγήστε την άποψη σας. 


Σύμφωνα με το συγγραφέα η υπέρμετρη φονική μανία του ανθρώπου στις μέρες μας, οφείλεται στην απίστευτη απληστία του να αποκτήσει τα πάντα και να ζήσει πολυτελέστερα και επιδεικτικότερα. Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με το συγγραφέα (έτσι κι αλλιώς και να 'θελα να διαφωνήσω δε γίνεται) γιατί είναι κοινή παραδοχή ότι ο άνθρωπος όσο περισσότερα έχει, τόσο περισσότερα θέλει. Η τάση του ανθρώπου για βόλεμα και επιδειξιομανία ξεκινά από τα πανάρχαια χρόνια, με πρώτη την εφεύρεση του τροχού (μόνο ένας τεμπέλης θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο) και την κατασκευή ανακτόρων. Φυσικά τότε ο άνθρωπος δεν είχε τα μέσα να καταστρέψει τόσο πολύ. Αν μπορούσε όμως, θα το έκανε. Γι αυτό άλλωστε και τώρα που μπορεί, αυτό κάνει.

β) Τι εννοεί ο συγγραφέας όταν υποστηρίζει ότι "η επιστήμη και η τεχνική όπλισαν τον άνθρωπο με τα μέσα να εισδύει στα τετραπέρατα των ουρανών και στα βάθη των ωκεανών, αλλά δεν του έδωσαν τα πιο απλά ματογυάλια για να δει πως ο αρπακτικός οίστρος του στήνει την αγχόνη όπου θα κρεμαστεί ο ίδιος και η οικουμένη όλη";


Βασικά, ο συγγραφέας θέλει να πει ότι δε βλέπουμε την τύφλα μας. Κι αυτό κοινή παραδοχή είναι. Ότι δηλαδή ο άνθρωπος, είναι τόσο ηλίθιος που όσο μεγαλοπιάνεται και κάνει μεγάλα και σπουδαία πράγματα, τόσο δε βλέπει μπροστά του αυτά που προκαλούν αυτά που κάνει, κι έχει μια απίστευτα εκνευριστική τάση να εθελοτυφλεί και να νομίζει ότι κάποιος είναι, σε σημείο που τόση είναι η τύφλα του που φτιάχνει την τρύπα, αλλά δεν τη βλέπει και πάει και πέφτει μέσα.

γ) Ποια είναι η κύρια θέση του συγγραφέα στην τρίτη παράγραφο;


Ο συγγραφέας στην τρίτη παράγραφο, υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και καλά κάνει ο άνθρωπος, αφού οι κυβερνήσεις και τα κράτη το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να τρώνε (όχι μόνοι τους όμως, μαζί μας ε; Αφού μαζί τα φάγαμε). Άρα που να τους μείνει χρόνος να νοιαστούν για το οικολογικό πρόβλημα; Σκασίλα τους. Για τα μάτια του κόσμου όμως, κάνουν και καμιά διάσκεψη πότε-πότε, αλλά χωρίς αποτελέσματα φυσικά, αφού υπάρχει και το βέτο.

δ) Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η σχέση ανάμεσα στα λόγια του Πλούταρχου και στις απόψεις που εκφράζει ο συγγραφέας στο κείμενο; 


Ο Πλούταρχος λέγοντας ότι "δεν υπάρχει αγριότερο θηρίο από τον άνθρωπο, όταν, μαζί με το πάθος του παίρνει και την εξουσία" εννοεί αυτά που ανέφερα πιο πάνω. Γιατί, δε φτάνει που σαν φυλή είμαστε ηλίθιοι, όταν πάρουμε και εξουσία γινόμαστε ακόμα πιο ηλίθιοι και τότε κλάφτα Χαράλαμπε. Αν είσαι λιγάκι άπληστος, αλλά είσαι ιδιωτικός υπάλληλος, ντάξει, δε μπορεί, πόσο κακό μπορείς να προκαλέσεις; Αν όμως είσαι και πρωθυπουργός...

ε) Να σχολιάσετε σε 8-10 γραμμές τον τίτλο του κειμένου ("Ολέθριοι αυτόχειρες") σε σχέση με το περιεχόμενό του. 


Ο άνθρωπος, έχει την εκπληκτική ικανότητα να προκαλεί κακό, παράλληλα με τον εαυτό του, σε όλο τον κόσμο που τον περιβάλλει. Εξ ου και το ολέθριοι. Αυτόχειρας, δεν είναι όμως ακριβώς, επειδή είναι εξαιρετικά εγωιστής για να θέλει από μόνος του να προκαλέσει κακό στον εαυτό του. Δεν το κάνει η καρδιά του  βλέπεις. Οπότε, ότι πάθει, το παθαίνει σχεδόν χωρίς να το καταλάβει, από τη χαζομάρα του (κι από εκείνη του την τάση να εθελοτυφλεί).
Εννοείται όμως, ότι αυτό τον κάνει ακόμα πιο ολέθριο...


Πάντως δε μπορείτε να πείτε, παρά τίποτα, κάτι είναι κι αυτό.
Λοιπόν έχω να ζητήσω δυο συγγνώμες.
Μια από αυτόν που έγραψε το κείμενο (το οποίο παρεμπιπτόντως μια χαρά είναι) και μία από εκείνον που έγραψε τις ερωτήσεις και του τις κατέστρεψα έτσι. Δεν πειράζει όμως, ξέρω ότι θα με συγχωρέσει. :)


Υπόσχομαι ότι στις Παγκύπριες δε θα γράψω έτσι... :) 

1 σχόλιο:

  1. Είμαι σίγουρη ότι ο Πλωρίτης θα ενθουσιαζόταν με τις απαντήσεις σου, γιατί έδωσες - στο πιο νεανικό - το πνεύμα του.
    Όσο για εκείνον που έγραψε τις ερωτήσεις, πιστεύω να σε συγχωρέσει, όχι (μόνο) γιατί δεν μπορεί να σου κρατά μούτρα, αλλά κυρίως γιατί συμπαθεί αυτού του είδους τις απαντήσεις. Εξάλλου το νόημα το πιάνεις παντού. Άρα δεν κατέστρεψες τις ερωτήσεις... :)
    Τώρα για τις εξετάσεις, άλλη ιστορία. Εκεί δεν επιτρέπεται να έχεις προσωπικό στιλ, και κυρίως δεν επιτρέπεται αυτό το στιλ. Αλλά τι σου λέω; Το ξέρεις.
    Εισηγούμαι να διαβάσεις τις απαντήσεις σου δυνατά στο μάθημα, έτσι για να ξυπνήσουν και οι υπόλοιποι. Υποθέτω ότι η φιλόλογός σου δε θα έχει ένσταση, εφόσον έχει τόσο πάθος με τον Πλωρίτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή