On strike λοιπόν.
Χτες, το μπλογκ μου, όπως και πολλά άλλα μπλογς και sites μέσα στον "κυβερνοκόσμο" ήταν κλειστό για 24 ώρες. Πρόκειται για μια διαμαρτυρία, ή καλύτερα έναν πόλεμο απέναντι στα δυο αμερικάνικα νομοσχέδια το SOPA (Stop Online Piracy Act) και το PIPA (Protect IP Act) που ο κύριος (και καλά) σκοπός τους, είναι να καταπολεμήσουν την πειρατεία και να προστατεύσουν τα πνευματικά δικαιώματα (Σε ταινίες, μουσική, παιχνίδια και γενικά σε ο,τιδήποτε κυκλοφορεί στο internet αυτή τη στιγμή).
Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, μια και με αυτά τα νομοσχέδια θα επηρεαστούν αμέτρητες ιστοσελίδες και ιστοχώροι που ουδεμία σχέση έχουν με πειρατεία και καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.
Φανταστείτε ένα ρομπότ, που είναι φτιαγμένο για να αναγνωρίζει μια συγκεκριμένη λέξη, για παράδειγμα τη λέξη "βιβλίο".
Αυτό το ρομπότ ξέρει ότι σε κάποιες σελίδες επιτρέπεται να βλέπει αυτή τη λέξη, (ασπούμε στις σελίδες που η λέξη "βιβλίο" στοιχίζει 2$). Στις υπόλοιπες όμως, οπουδήποτε την εντοπίσει, ακόμα κι αν βρίσκεται εντελώς νόμιμα εκεί, λαμβάνει δράση.
Δεν είμαι ακριβώς σίγουρη πως, αλλά ξέρω ότι με αυτό τον τρόπο θα κλείσουν αμέτρητες ιστοσελίδες που δε θα έπρεπε και ακόμα χειρότερα, θα νομοθετηθεί η λογοκρισία.
Γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το πως θα κατεβάζουμε ταινίες και μουσική δωρεάν.
Φανταστείτε έναν κυβερνοκόσμο χωρίς wikipedia. Πόσοι τόνοι δωρεάν γνώσης θα πάνε χαμένοι. (Η Wikipedia έχει κλείσει για μερικές μέρες σαν διαμαρτυρία, δεν ξέρω όμως μέχρι πότε).
Σκεφτείτε έναν κόσμο χωρίς video blogging. Ή χωρίς covers τραγουδιών.
Ή με ιστολόγια που λογοκρίνονται.
Τα νομοσχέδια αφορούν κατά κύριο λόγο την Αμερική. Αλλά guess what? Όσον αφορά το ίντερνετ, τι ξεκινά από την Αμερική;
Σχεδόν τα πάντα...
Το internet είναι το πιο δυνατό όπλο που έχει ο κόσμος στην παρούσα φάση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλους σκοπούς, όπως π.χ μια επανάσταση, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για κάτι εξαιρετικά απλό, όπως το να λες την άποψη σου ή να τη γράφεις.
Λογοκρινόμαστε, στη ζωή μας έξω από το ίντερνετ.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να λογοκριθούμε και στη ζωή μας μέσα σε αυτό.
Όπως και να 'χει, το νομοσχέδιο δε θα περάσει.
Πάρα πολλοί "επιφανείς" κύριοι του διαδικτύου το έχουν καταδικάσει (μεταξύ αυτών οι ιδρυτές της wikipedia, ο Mark Zuckerberg, η Google, η Mozilla και πολλοί άλλοι), όπως επίσης και ο Obama και μερικοί άλλοι που έχουν πάρει θέση.
Σκέφτομαι ότι η ελευθερία στο διαδίκτυο είναι κάτι αρκετά σημαντικό.
Φυσικά, δεν είμαι τόσο σίγουρη αν είναι τόσο σημαντικό ώστε να ξεσηκώνει ένα τόσο μεγάλο κύμα αντίδρασης.
Κυρίως στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Μετά, δεν ξέρω.
Τέλοσπαντων, εγώ δε θα SOPA και PIPA σε αυτή την ιστορία.
Πρώτον γιατί σε καμία περίπτωση δε θέλω τη νομιμοποίηση της λογοκρισίας.
Δεύτερον γιατί γιατί εκνευρίζομαι όταν δημιουργούνται νομοσχέδια από πλούσιους για να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι. (Hollywood, Μουσικές βιομηχανίες κλπ)
Και τρίτον, γιατί ναι. Με βολεύει να κατεβάζω δωρεάν μουσική και δωρεάν ταινίες και δωρεάν παιχνίδια και ναι, σε όλο τον κόσμο αρέσει το δωρεάν και θέλω να χρησιμοποιώ εικόνες που δεν έφτιαξα εγώ όχι γιατί δε σέβομαι αυτόν που τις έφτιαξε, αλλά γιατί ακριβώς το κάνω και μου αρέσει η δουλειά του ή ότιδήποτε άλλο.
Συμφωνώ μαζί σου! Θελεις νομο γιέ μου για την πειρατεία, κάμε! Αλλά όι να αφηνει παραθυράκια τζαι εξώπορτες για αλλα πράματα. Όπως ειπα τζαι στης Ράνιας εχτές, τζαι δαμέ ο κόσμος εν πολλά εναντίον. Δυστυχως ομως κυβερνούν οι εμ...κυβερνώντες τζαι ο κόσμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ wikipedia η αγγλική ήταν κλειστή μόνο εχτές απ'οσον ξέρω.
Ναι, ήταν μόνο μια μέρα, απλώς επειδή έχουμε διαφορά ώρας εμάς επιασε λίο παραπάνω ή κάτι :)
ΔιαγραφήΠάντως προς το παρόν ενικήσαμε. ;)
I'm with you on this!! Μακάρι να μεν περάσει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος το παρόν εν επέρασε, τώρα να δούμε αν θα σκεφτούν τίποτε άλλο...
Διαγραφή